2011. február 23., szerda

Ubuntu Partíció live cd/ szerkesztő, Gparted - 2009. 06. 30. 16:09:33

Sziasztok!


Most szeretnék nektek írni pár sort az egyik személyes kedvencemről az Ubuntu Live cd-jéről és a Gparted nevezetű programról. Ezzel a partíció szerkesztő programmal, szinte bármit meg lehet oldani amit csak akar az ember, ezért is imádom, az ubuntu live cd-jét csak be bootolok róla és onnantól kezdve nincs az a probléma amit ne tudnák megoldani vele.


Live cd  általánosan:
Ha letöltjük az Ubuntu telepítő lemezét akkor már azon rajta is van a cd-ről működő Ubuntunk:).
Tehát nem kell hozzá semmilyen feltelepített program, vagy oprendszer megy magától:).Hogyan is tudom elindítani?
 Úgy, hogy berakod a gépbe lemezt indításkor (én személy szerint a bios-ban a bootolást cd-re szoktam rakni, de hallottam már olyat is hogy nem szükséges) és bejön az első képernyő amikor is kiválasztjuk a nyelvet, természetesen van magyar is:). És a legfelső menüpontot választjuk azaz:
Ubuntu kipróbálása a számítógép módosítása nélkül
Ezután egy kis töltés következik, annyira nem lassú, de azért lehet érezni hogy cd-ről megy a rendszer:). Utána feláll a rendszer és egy teljesen üzemkész programokkal teli oprendszert kapunk:).
Van benne alapból office, játékok, és természetesen a hibák javítására alkalmas programok is. Sőt felismeri a hálózati kártyánkat alapból a wifi is megy! Ehhez természetesen társul egy Firefox is;).
Van benne msn is!!!! aminek a neve kicsit más:) a neve: Pidgin amivel szinte minden csevegő programra tudunk csatlakozni.

Szóval ez egy tökéletes eszköz arra, hogyha gyorsan kell egy működő rendszer és vlamai oknál fogva nincsen azon a gépen amin vagyunk, vagy összeomlott a windows XD, akkor mégis tudjuk használni a gépet. 

Most szeretnék rátérni a Gpartedre amit sokat szoktam használni, ha telepítek ill. hogyha egy idegengépet akarok megjavítani, tehát a továbbiakban a Gpartedről lesz szó.


Gparted telepítése:
Terminált elővesszük és beírjuk a következ őt:
      sudo apt-get install gparted
 ezek után a programot a Rendszer -> Adminisztráció -> Partíció szerkesztő menüpontnál találjuk.
Miután elindítottuk egy egyszerű, de szép felülettel fogunk találkozni, ami nagyon megkönnyíti a vele való munkát.  Természetesen kezeli az összes merevlemezt a gépünkben sőt az USB-s külső meghajtókat is.
Nagyon szépen lehet látni hogy melyik partíció mekkora, milyen filerendszerű stb stb.


Nagyon sokrétűen lehet alkalmazni, sok lehetőség közül lehet választani.
Egy pár dolog amit én szoktam használni:
            -Formázás
            - Partíció törlés/létrehozás
            -Egy meglévő partícióból, melyen adatok vannak egy új partíció készítése, természetesen az                     üres résszel szoktam csak garázdálkodni.
Miután szétosztottuk a partíciót akkor ellenőrizzük is le, mivel lehet hogy hibás lesz, erre van egy nagyon jó kis parancs a 2efsck, ami arra szolgál, hogy az ext2 / ext3-as file rendszerű partíciókat leellenőrzi, hogy van e hiba:).
Tehát miután megcsináltuk új partícióinkat így járunk el: (de csak akkor ha nincsen bemountolva, különben elrontja az inode táblát!!!!)


fsck /dev/sda2 ezzel leellnőrizhetjük a partíciónkat:).
Sok sikert!
            - Esetenként teljes partíciós tábla létrehozása.
 Szerintem ez egy nagyon nagyon hasznos dolog, és hihetetlenül megkönnyíti a hiba javítást ill. az újra telepítést.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy az Ubuntusok nagy része, sőőt megmerem kockáztatni, hogy talán mindenki tisztában van ezekkel a doglokkal, de talán akik ódszkodtak eddig a linuxtól azok felbuzdulnak kicsit az irományomat olvasva. Esetleg akit ez a cikk rávett arra hogy kipróbálja a rendszert, az nyugodtan keressen fel az elérhetőségemen:v. tomi155pracli@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése